Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki obieramy, płuczemy i razem z obraną cebulą ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy i siekamy.
Wszystko umieszczamy w większej misce, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron.
Placki można posypać cukrem lub podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną posypaną koperkiem.
Wszystko umieszczamy w większej misce, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy z obu stron.
Placki można posypać cukrem lub podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną posypaną koperkiem.
ewaeu