czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kujawskie placki ziemniaczane z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych. Przepis pochodzi z Kujaw, moich rodzinnych stron.

Kujawskie placki ziemniaczane z kapustą

Składniki:

Kujawskie placki ziemniaczane z kapustą

 

Sposób przygotowania:

Kujawskie placki ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na 15 min i zebrać nadmiar wody. Kapustę opłukać wodą, odcisnąć i posiekać. Zalać wodą, gotować ok. godz na małym ogniu. Następnie odsączyć, połączyć z ziemniakami i mąką. Doprawić do smaku, cukrem, solą i pieprzem. Nakładać łyżką małe porcje i smażyć na oleju z obu stron na złoto, ok. 3 min. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną.