Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z kapustąETAP 1
Kapustę (dokładnie odciśniętą) szatkujemy dość drobno.
ETAP 2
Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sitku by nadmiar wody odsączył się.
ETAP 3
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę i kapustę umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, mąkę oraz jajka.
ETAP 4
Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewany olej. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta formując zgrabne placuszki. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
W trakcie smażenia przygotowujemy twarożek z którym będą podane placuszki.
SER:
Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
Placuszki porcjujemy na talerze. Na każdym wykonujemy kleks z sera. Całość oprószamy pokrojonym szczypiorem. Dodatkowo placuszki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy.
Magdalena88
Marika-