wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Placki ziemniaczane z warzywami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Propozycja podania placków ziemniaczanych inaczej, z dodatkiem warzyw o delikatnym serowym aromacie.

Placki ziemniaczane z warzywami i serem

Składniki:

Placki ziemniaczane z warzywami i serem

 

  • 5 dużych ziemniaków;
  • 2 małe cebulki;
  • 1 jajko;
  • łyżka śmietany;
  • pól szklanki maki;
  • odrobina soli, pieprz;
  • odrobina żółtego startego sera;
  • pól puszki przecieru pomidorowego
  • 3 marchewki;
  • 1 mała cukinia,
  • kilka pieczarek;
  • kilka fasolek strączkowych,
  • niepełna szklanka czerwonej kapusty

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z warzywami i serem
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, najlepiej na trochę większych oczkach. Do ziemniakow dodać jedną małą startą na jarzynowej tarce marchewkę, malutką startą cebulkę, jajko, łyżke śmietany, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką ziemniaczaną masę, ukladać na placki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Do placków przygotować warzywa. Marchewki zetrzeć na tarce, czerwoną kapustę poszatkować na drobno, cukinie obrać ze skóry, pozbyć się pestek, pokroić w drobniejsze kawałki, dodać kilka obranych i pokrojonych pieczarek oraz fasolkę i pokrojoną w plasterki cebule. Wszystkie warzywa podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, podlać bulionem z kostki i dusić na niewielkim ogniu do miekkości. Gdy warzywa są juz miękkie dodać przecier pomidorowy oraz odrobinę sera żółtego. Wszystko razem wymieszać. Placki ułożyc na warzywach lub z boku. Obowiazuje dowolność warzyw:).