SUPERPRZEPIS

Placuszki amarantusowe

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Placuszki amarantusowe

Wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i po chwili mamy gotowe gorące i zdrowe placuszki śniadaniowe.

Składniki:

Placuszki amarantusowe

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki amarantusowe
Mąkę wymieszaj z otrębami, dodaj serek granulowany i jogurt naturalny. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj łyżką. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej olej. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, zmniejsz ogień i smaż placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. *Ponieważ placuszki są niczym niedoprawione, a więc neutralne w smaku, to dodatki, z jakimi je podamy decydują o nim. Smaczne są na słodko i na wytrawnie, na ciepło i na zimno. Ja podałam je z gęstym jogurtem naturalnym i domową galaretką pomarańczową. Bardzo dobrze smakują z dżemem, miodem lub syropem klonowym lub pikantnym chutneyem.

Tagi:

jajko jajka