Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Placuszki Babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placuszki często robi moja babcia na śniadanie. Bardzo je lubię można jeść je z dżemem lub same. Polecam i smacznego.

Placuszki Babci Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki Babci

 

  • 1 kg. mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • mleko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki Babci
Mąkę przesiewamy na stolnicę wsypujemy 2 łyżeczki sody, sól oraz wybijamy jajka (najlepiej roztrzepane). Do składników dodajemy taką ilość mleka aby dobrze było zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkowujemy je i wycinamy radełkiem lub nożykiem kwadraty (8 na 8 cm). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron do zarumienienia. Są świetne na śniadanie.
Placuszki Babci
Zagniecione, rozwałkowane cisto przed wycinaniem kwadratów.
Placuszki Babci
Rozwałkowane, wycięte w kwadraty ciasto przed smażenim.

Tagi:

jajko jajka