Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Placuszki cukiniowo- ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na kolację w sam raz. Świetnie smakują z keczupem, ale można je jeść także z cukrem- jak kto lubi.

Placuszki cukiniowo- ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki cukiniowo- ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placuszki cukiniowo- ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Te dwa warzywa łączymy z jajkiem, następnie dodajemy do smaku wedle uważania sól oraz pieprz( można też vegetę). Dodajemy mąkę tak, żeby masa miała odpowiednią konsystencję do smażenia placuszków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki te zajadam najchętniej z keczupem.
Placuszki cukiniowo- ziemniaczane
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Placuszki cukiniowo- ziemniaczane
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Placuszki cukiniowo- ziemniaczane
Warzywa łączymy z jajkiej i przyprawami.
Placuszki cukiniowo- ziemniaczane
Z przygotowanej masy smazymy niewielkie placuszki.