Sposób przygotowania:
Placuszki gruszkowe
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą dokładnie ciasto wymieszać na gładkie ciasto dość lejące.
Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem.
Do ciasta wsypać pokrojone w cienkie plasterki gruszki ze skórką, wymieszać i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelni mocno rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką porcję ciasta z gruszkami i na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, przed podaniem posypać placuszki pudrem cukrem.