edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Filet z indyka pieczony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony filet z indyka z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, pora w wywarze drobiowym. Tak przygotowany indyk możemy podawać jako dodatek do obiadu, sałatek lub na kanapki.

Filet z indyka pieczony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka pieczony w warzywach

 

  • 1 kg fileta z indyka
  • 3/4 szklanki wywaru drobiowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 /2 selera
  • 1 por część biała
  • 1 duża cebula
  • Marynata:
  • 2 -3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z indyka pieczony w warzywach
1. Filet z indyka myjemy i nacieramy przygotowaną mieszanką z oleju, tymianku, majeranku, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu. Odstawiamy na kilka godzin godzin do lodówki.

2. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera i cebulę kroimy w plasterki.

3. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy wywar z drobiu.

4. Filet z indyka zawijamy w rulon i przekładamy do naczynia żaroodpornego

5. Pieczemy indyka w nagrzanym piekarniku na 180stopni pod przykryciem około godziny, przewracamy podczas pieczenia. Następnie pieczemy indyka bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło. Około 15 minut.
Filet z indyka pieczony w warzywach
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki
Filet z indyka pieczony w warzywach
Selera obieramy, kroimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego
Filet z indyka pieczony w warzywach
Cebulę i pora kroimy i dodajemy do reszty
Filet z indyka pieczony w warzywach
Zamarynowany filet z indyka zawijamy w rulon