Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki smakują pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste.

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

Składniki:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

Około 13 sztuki:

  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek otrębów (płaskich)

Ponadto:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami

Owoce:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami
Najlepiej użyć słodkich, twardych owoców.

Jabłko z gruszką obrać i następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Masa:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami
Masa na placki powinna być dokładnie połączona.

Jabłko z gruszką dokładnie połączyć z resztą składników.

Smażenie:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać porcje masy.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (2-3 minuty) i przewrócić na drugą stronę.
Smażyć jeszcze chwilkę.

Podanie:

Placuszki jabłkowo-gruszkowe z otrębami
Placuszki są bardzo smaczne na ciepło i zimno.

Placki w razie potrzeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać w wersji solo lub z dowolnymi dodatkami.


Tagi:

placki dania