kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny i szybki w przygotowaniu dodatek do drugiego dania. Jarzynka przygotowana z kalarepki i marchewki z dodatkiem zielonego koperku. Polecam.

Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu

 

  • 2 kalarepki ( 40 dag )
  • 3 marchewki
  • 2 szkl wody
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kalarepki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.

W międzyczasie myjemy koperek i osuszamy, kroimy na drobno. 

Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy. Do ugotowanej jarzynki dodajemy koperek i wlewamy mleko z mąką, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu
Okrojoną marchewkę i kalarepkę gotujemy.
Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu
Mąkę wsypujemy do mleka i dokładnie mieszamy.
Jarzynka z kalarepki i marchewki do obiadu
Na samym końcu do warzyw dodajemy koperek i mleko.