kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kolejną wersję buraczków. Przygotowane z dodatkiem jabłka, smalcu, cebuli i czosnku oraz octu jabłkowego smakują świetnie. Polecam.

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu
Z ugotowanych buraczków obieramy skórkę i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, ścieramy na tarce razem ze skórką.

Na patelni rozgrzewamy smalec wkładamy pokrojoną cebulę z czosnkiem, smażymy do zeszklenia i dodajemy buraczki, starte jabłko. Smażymy razem przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem. Posypujemy mąką i smażymy razem przez chwilę.
Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu
Obrane ze skórki buraczki ścieramy na tarce.
Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, jabłko ścieramy ze skórką.
Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu
Do smalcu na patelni dodajemy cebulę i czosnek.
Buraczki zasmażane na jarzynkę do obiadu
Następnie wkładamy buraczki, jabłko i doprawiamy do smaku.