Sposób przygotowania:
Placki z jabłkami i pokrzywąETAP 1
![Placki z jabłkami i pokrzywą Placki z jabłkami i pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-jablkami-i-pokrzywa-414746.jpg)
Pokrzywę drobno siekamy. Suche składniki (mąki, cukier oraz proszek do pieczenia) ciasta oraz jajka umieszczamy w misce. Do tak przygotowanych dodajemy mleko. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 2
![Placki z jabłkami i pokrzywą Placki z jabłkami i pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-jablkami-i-pokrzywa-414747.jpg)
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojoną pokrzywę i łączymy ją z całością.
ETAP 3
![Placki z jabłkami i pokrzywą Placki z jabłkami i pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-jablkami-i-pokrzywa-414748.jpg)
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Stopniowo w miarę smażenia dodajemy je do ciasta.
ETAP 4
![Placki z jabłkami i pokrzywą Placki z jabłkami i pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-jablkami-i-pokrzywa-414749.jpg)
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta z jabłkami. Formujemy zgrabne placuszki.
ETAP 5
![Placki z jabłkami i pokrzywą Placki z jabłkami i pokrzywą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/placki-z-jablkami-i-pokrzywa-414750.jpg)
Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.