Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 340
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane są jedną z najprostszych potraw z ziemniaków, którą znają chyba wszyscy. Ja przedstawiam klasyczną wersję dającą mnóstwo możliwości do ich podania.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

Około 15 sztuk:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane

Ziemniaki:

Placki ziemniaczane
Do placków najlepiej nadaje się typ C. Ziemniaki do niego należące są mączyste, zawierają więcej skrobi, łatwo rozpadają się oraz posiadają jasny i sypki miąższ.

Obrane ziemniaki należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Cebula z czosnkiem:

Placki ziemniaczane
W plackach podawanych na słodko z cebuli i czosnku należy zrezygnować.

Cebulę z czosnkiem drobno posiekać.

Masa:

Placki ziemniaczane

Starte ziemniaki należy dokładnie połączyć z jajkiem, łyżką mąki pszennej oraz cebulą z czosnkiem.

Masę doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Placki ziemniaczane
Placki należy smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.

Placki należy smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu - z obu stron na rumiano.