PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Placuszki krabowe z sosem słodko-kwaśnym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne połączenie delikatnego krabowego smaku placuszków z wyrazistym sosem słodko-kwaśnym Łowicz!

Placuszki krabowe z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

Placuszki krabowe z sosem słodko-kwaśnym

 

  • 1 słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz
  • 200g paluszków krabowych
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Placuszki krabowe z sosem słodko-kwaśnym
Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Do białek wsypujemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę i 1/2 szklanki wody, a następnie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody, aby uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Paluszki krabowe siekamy i dodajemy do ciasta. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do białek, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym Łowicz.

Tagi:

jajko sosy jajka