Sposób przygotowania:
Placuszki owsiane z musem jabłkowym
Gotujemy płatki owsiane: Do wrzącego mleka (200ml), dodajemy płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, pozostałe zimnie mleko (100 ml), dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ja delikatnie olejem (najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego).
Łyżką formujemy placuszki, nakładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z dwóch stron.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w drobną kosteczkę, dusimy w rondelku z dodatkiem kilku łyżek wody i goźdzków do momentu uzyskania musu.
Podajemy mus z placuszkami.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, pozostałe zimnie mleko (100 ml), dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ja delikatnie olejem (najlepiej kawałkiem ręcznika papierowego).
Łyżką formujemy placuszki, nakładamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z dwóch stron.
W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w drobną kosteczkę, dusimy w rondelku z dodatkiem kilku łyżek wody i goźdzków do momentu uzyskania musu.
Podajemy mus z placuszkami.
zbysiowa