kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 937]

Placuszki ryżowo-twarogowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te placuszki to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu ugotowanego do poprzedniego obiadu. Świetnie smakują z gulaszem czy leczo. Są dobrym źródłem białka i błonnika, stanowiąc pożywane, sycące danie.

Placuszki ryżowo-twarogowe

Składniki:

Placuszki ryżowo-twarogowe

podstawowe

  • 350 g ugotowanego brązowego ryżu (około 180g suchego)
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 50 g maki pszennej
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • olej do smaku

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowo-twarogowe
Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg czasu na opakowaniu.

Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkami, mąką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto nakładamy łyżką porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju słonecznikowym na złoto z obu stron.

Podajemy na ciepło z gulaszem/leczo lub dipem z ogórkiem i rzodkiewką.

Tagi:

danie placki