Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placuszki twarogowo-jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne placuszki,polecam na podwieczorek.Dzięki twarogowi są lekko wilgotne.Jagody nadają im lekkiej kwaskowatości.

Placuszki twarogowo-jagodowe

Składniki:

Placuszki twarogowo-jagodowe

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 10 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół szklanki jagód kamczackich lub borówek ( ja użyłam jagód )

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowo-jagodowe

Przygotowanie ciasta:

Placuszki twarogowo-jagodowe
Z podanych skłądników przygotowujemy ciasto.

Składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy na gładką masę,tak żeby nie było grudek.

Smażenie:

Placuszki twarogowo-jagodowe
Z przygotowanego ciasta smażymy placuszki.

Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy niewielkie placuszki po kilka minut w każdej strony.

Podanie:

Placuszki twarogowo-jagodowe
Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku.

Usmażone placuszki osączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Przed podaniem placuszki oprószamy cukrem pudrem.