akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Placuszki twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niesamowicie proste placuszki z dodatkiem twarogu. Na śniadanie idealne. Polecam podawać z miodem, dżemem lub tak jak ja - z czerwoną porzeczką.

Placuszki twarogowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki twarogowe

 

  • 700g. twarogu półtłustego
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki proszku budyniowego śmietankowego
  • 3-5 łyżek mąki pszennej/ tortowej

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • miód, dżem, owoce itp. do podania

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowe
1. Twaróg półtłusty zmielić przynajmniej dwukrotnie. Dodać do niego przesianą mąkę, budyń, jajka i cukier, dobrze wszystko wymieszać (polecam zmiksować mikserem) 2. Ręce oprószyć w mącę. Z masy formować placuszki o grubości około 1 cm. I średnicy około 6-8cm. Każdy obtoczyć w mące.3. Patelnię rozgrzać z małą ilością oleju. Placuszki usmażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Placuszki twarogowe
Smażenie pysznych placuszków twarogowych.
Placuszki twarogowe
Odsączanie na ręczniku papierowym placuszków twarogowych.
Placuszki twarogowe
Usmażone i odsączone placuszki twarogowe.

Tagi:

jajko jajka