ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Placuszki waniliowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, aromatyczne, jabłkowe placuszki z dodatkiem wanilii są szybkim deserem lub szybką kolacją

Placuszki waniliowe z jabłkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Placuszki waniliowe z jabłkami

 

  • mleko 3/4 litra,
  • jajka 3 sztuki "M",
  • cukier 2 łyżki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • sól 1 1/2 łyżeczki,
  • mąka tortowa 2,5 - 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • jabłka kwaskowate 2 sztuki duże,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki waniliowe z jabłkami
Składniki temperatura pokojowa= do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą wymieszać na gładkie ciasto nie za gęste.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki od razu do ciasta, wymieszać z ciastem, zostawić na blacie kuchennym na 40 minut.

Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść dużą łyżką porcje ciasta na nie za grube i nie za duże placuszki.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Składniki powinny być o pokojowej temperaturze.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Najlepsze są jabłka lekko kwaskowatego typu.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Najlepiej kłaść na gorącą patelnie nie zagrube placuszki.
Placuszki waniliowe z jabłkami
Placuszki waniliowe z jabłkami
Placuszki waniliowe z jabłkami
Placuszki waniliowe z jabłkami