kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne kotlety z czerwonej soczewicy przygotowane z dodatkiem startej marchewki i płatków owsianych. Kotlety polecam do drugiego dania lub do pieczywa.

Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką

 

  • 350 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1 średnia marchewka
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka suszonego szczypiorku
  • 8 - 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką
Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski . Dodajemy soczewicę, jajko, suszony koperek, przyprawy i mieszamy. Dosypujemy płatki owsiane i ponownie mieszamy, wyrabiamy masę. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju. Przekładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce.
Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką
Do miski wkładamy marchewkę, soczewicę, szczypiorek, jajko, przyprawy.
Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką
Płatki owsiane wsypujemy do miski z masą na kotlety.
Kotlety z czerwonej soczewicy z marchewką
Z przygotowanej masy robimy kotlety, które smażymy na oleju.