Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Placuszki z brzoskwinią.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie placuszki na maślane z odrobiną lata.

Placuszki z brzoskwinią. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z brzoskwinią.

 

  • szklanka maślanki
  • szklanka mąki
  • jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 4 brzoskwinie
  • przyprawa Kamis do dań słodkich

Sposób przygotowania:

Placuszki z brzoskwinią.
W naczyniu najpierw mieszamy mokre składniki, a następnie stopniowo dodajemy suche. Wyrabiamy ciasto i dajemy mu 15 min aby dojrzało. Brzoskwinie obieramy ze skóry i każdą połówkę dzielimy na 3 lub 4 części. Rozgrzewamy patelnie najlepiej bez tłuszczu i nakładamy niewielkie placuszki. Na każdy z nich układamy po kilka pasków brzoskwini i lekko dociskamy. Smażymy na bardzo wolnym ogniu aż się ładnie zarumienią. Jeszcze ciepłe posypujemy przyprawą. Podajemy ciepłe.
Placuszki z brzoskwinią.
Brzoskwinie obieramy i kroimy na małe cząstki.
Placuszki z brzoskwinią.
Ma każdym placku układamy po kilka pasków owocu.