Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 475]

Placuszki z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, mięciutkie placuszki o pięknym, soczystym kolorze polecają się na słodkie śniadanie, dla dzieci i dorosłych.

Placuszki z dyni

Składniki:

Placuszki z dyni

 

  • Na 6 placuszków:
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach surowej dyni
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub ulubiony dżem/konfitura

Sposób przygotowania:

Placuszki z dyni

Przygotowanie składników:

Placuszki z dyni
Przygotowane składniki do placuszków dyniowych

Startą dynię przełożyć do miski i wymieszać dokładnie z jajkami, jogurtem i cukrem. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem dodać do masy dyniowej i dokładnie wszystko wymieszać.

Smażenie:

Placuszki z dyni
Placuszki dyniowe w trakcie smażenia na patelni

Placuszki smażyć wykładając je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!