Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowe placuszki z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Placuszki z warzyw i mięsa to dobry sposób na smaczne i łatwe do przygotowania danie. Idealnie smakują podane z sosem grzybowym, ryżem i surówką.

Kolorowe placuszki z dynią Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kolorowe placuszki z dynią

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe placuszki z dynią
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę, włożyć do miski, wymieszać z przyprawą do gyrosa, zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną przyprawy Garam Masala. Odłożyć na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Por oczyścić, pokroić w cienkie pół krążki. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę bez gniazd nasiennych pokroić w zapałkę.

Wszystkie przygotowane składniki połączyć z mięsem, dodać roztrzepane jajka i mąkę. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i sosem sojowym, wymieszać.

Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Kolorowe placuszki z dynią
Pokrojone w kostkę mięso wymieszać z przyprawami.
Kolorowe placuszki z dynią
Wsypać pokrojony por i startą na tarce dynię.
Kolorowe placuszki z dynią
Połączyć z pokrojoną w zapałkę papryką bez nasion.
Kolorowe placuszki z dynią
Dodać roztrzepane jajka, mąkę i przyprawy.
Kolorowe placuszki z dynią
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Kolorowe placuszki z dynią
Na rozgrzną oliwę wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki.

Tagi:

dynia