Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Placuszki z dynią i gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowo jesienne placuszki z dyni,gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny. Są bardzo smaczne a zarazem delikatne w smaku. Polecam!

Placuszki z dynią i gruszką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z dynią i gruszką

na placuszki:

dodatkowo:

  • olej do smażenia placuszków
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z dynią i gruszką

Przygotowanie dyni :

Placuszki z dynią i gruszką
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na drobnych oczkach tarki

Dynię myjemy,obieramy,usuwamy miąższ z pestkami. Ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Przygotowanie ciasta:

Placuszki z dynią i gruszką
Startą dynię,pokrojone gruszki,suszoną żurawinę mieszamy z resztą składników

Gruszki myjemy,obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Mieszamy pokrojone gruszki ze startą dynią,żurawiną,jajkami,cukrem waniliowym.

Wszystko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną.

Smarzenie placuszków:

Placuszki z dynią i gruszką
Na rozgrzanym oleju na patelni nakładamy zgrabne placuszki za pomocą łyżki

Na patelni rozgrzewamy olej. Na patelnię nakładamy zgrabne,średniej wielkości placuszki.

Etap końcowy :

Placuszki z dynią i gruszką
Placuszki smażymy po ok. 3 min. z każdej strony na złoty kolor

Placuszki smażymy na średnim ogniu po ok. 3 min. z każdej strony ,na złoty kolor.

Po usmażeniu osączamy nadmiar tłuszczu z placuszków na ręczniku jednorazowym. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.