Sposób przygotowania:
Placuszki z dynią i gruszkąPrzygotowanie dyni :
Dynię myjemy,obieramy,usuwamy miąższ z pestkami. Ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Przygotowanie ciasta:
Gruszki myjemy,obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Mieszamy pokrojone gruszki ze startą dynią,żurawiną,jajkami,cukrem waniliowym.
Wszystko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną.
Smarzenie placuszków:
Na patelni rozgrzewamy olej. Na patelnię nakładamy zgrabne,średniej wielkości placuszki.
Etap końcowy :
Placuszki smażymy na średnim ogniu po ok. 3 min. z każdej strony ,na złoty kolor.
Po usmażeniu osączamy nadmiar tłuszczu z placuszków na ręczniku jednorazowym. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.