BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rybny smakołyk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj polecam kulki z morszczuka i śledzia. Nazwałam ja rybnym smakołykiem ponieważ są bardzo smaczne, nie mocno zbite, a zalewa delikatnie słodko - kwaśna. Kulki według przepisu mojej nie żyjącej już babci.

Rybny smakołyk Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rybny smakołyk

 

  • morszczuk ok.1 kg,
  • śledzie 2,
  • kajzerka 2,
  • cebula 2 szt,
  • czosnek 2 -3 ząbki,
  • jajka 2,
  • bułka tarta 3 - 4 łyżki,(gdyby masa była zbyt rzadka dodać więcej bułki
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do ryb do smaku,

 

  • Zalewa;
  • woda 2 litry,
  • cukier 6 - 8 łyżek (połowę karmelizować),
  • sól 1 duża łyżka,
  • liście laurowe 5 szt,
  • ziele angielskie 10 ziarenek,
  • cebula 2 szt,
  • ocet 400 ml, (można więcej w zależności jakie kto lubi czy więcej kwaśne czy mniej kwaśne)
  • Dodatkowo;
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Rybny smakołyk
Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.

Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Zalewa;

Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zimną zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.

Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
Rybny smakołyk
Rybkę mielimy razem z lekko wymoczonym śledziem,dodajemy przyprawy namoczoną bułkę oraz bułkę tartą
Rybny smakołyk
Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia składników ,z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej
Rybny smakołyk
Gotowe kuliki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor
Rybny smakołyk
Składniki na zalewę wkładamy do garnka i gotujemy kilka minut
Rybny smakołyk
Wystudzoną zalewą zalewamy nasze kulki, po 3 dniach kulki gotowe do spożycia