Sposób przygotowania:
Rybny smakołyk
Rybę po rozmrożeniu mielimy razem ze śledziem, obraną cebulą i czosnkiem. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w mleku. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy do połączenia składników.
Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Zalewa;
Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
Z masy formujemy nie duże kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Zalewa;
Część cukier wsypujemy do garnka aby się rozpuścił innym słowem robimy karmel. Gdy karmel gotowy powoli wlewamy wodę cały czas mieszając oraz łyżkę soli. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę , pozostały cukier oraz przyprawy. Po zagotowaniu dodajemy ocet. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zimną zalewą zalewamy kulki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Po 3 dniach kulki gotowe do spożycia (w zależności jakie kto lubi).
robaczek