Sposób przygotowania:
Cukiniowo - cytrynowy deserETAP 1
Cukinię kroimy kostkę. Tak przygotowaną zalewamy wodą.
ETAP 2
Całość stawiamy na gazie i gotujemy do momentu jak cukinia zmięknie.
ETAP 3
Ugotowaną odcedzamy, a następnie miksujemy.
ETAP 4
Zmiksowane warzywo (wychodzi około 0,7 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, sok z cytryny oraz cukier do smaku. Całość starannie mieszamy, by dodane składniki rozpuściły się.
ETAP 5
Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia. Pozostawiamy ją do ostygnięcia, po czym przekładamy do przygotowanych pucharków. Pucharki wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.
Gotowe deserki przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Śmietanę delikatnie oprószamy cynamonem, dekorujemy świeżą miętą i podajemy!
SylaUla