nuleczka

nuleczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Sernik na zimno ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik na zimno ze śliwkami robi się szybko i znakomicie smakuje. Dzięki mascarpone jest bardzo delikatny.

Sernik na zimno ze śliwkami

Składniki:

Sernik na zimno ze śliwkami

 

  • 500 g świeżych śliwek
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno ze śliwkami

ETAP 1:

Sernik na zimno ze śliwkami
Śliwki myję, kroję na pół i usuwam z nich pestki

Śliwki myję i usuwam z nich pestki, a następnie wrzucam do garnka z 5 łyżkami wody i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy śliwki zaczną miękknąć miksuję blenderem na jednolitą masę. Można dodać trochę cukru jeśli mus jest kwaśny.

ETAP 2:

Sernik na zimno ze śliwkami
Kremówkę ubijam na sztywno a potem dodaję mascarpone

Kremówkę ubijam na sztywno a potem dodaję mascarpone oraz cukier.

ETAP 3:

Sernik na zimno ze śliwkami
Forma o średnicy 19 cmwyłożona biszkoptami

Na blachę wykładam biszkopty.

ETAP 4:

Sernik na zimno ze śliwkami
Na biszkopty naprzemiennie wykładam mus oraz masę serową

Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. 1/4 dodaję do masy serowej a 3/4 do musu. Obie masy wykładam naprzemiennie na biszkopty i wkładam do lodówki.