ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Leniwa drożdżówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia.

Leniwa drożdżówka z jabłkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Leniwa drożdżówka z jabłkami

 

 

  • jabłka 7 sztuk średnie,
  • cukier 2 łyżki,
  • cynamon 2 łyżki,
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdżówka z jabłkami
Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i nie mieszać. Miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.

Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.

Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Składniki o temperaturze pokojowej dodajemy.
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Dużą łyżką wymieszać ciasto, nie trzeba do gładkiej masy.
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Ciasto nie może być za rzadkie i za gęste.
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Jabłka najlepiej nadają się słodo-winne.
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Leniwa drożdżówka z jabłkami
Leniwa drożdżówka z jabłkami