WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1351]

Placuszki z kaszki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne placuszki z kaszki ryżowej dla niemowląt, lekko słodkie, puszyste i bardzo smaczne. Idealne dla dzieci.

Placuszki z kaszki ryżowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kaszki ryżowej

 

  • 4 łyżki kaszki ryżowej
  • 150ml ciepłej wody o temperaturze 40 stopni
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z kaszki ryżowej

ETAP 1:

Kaszkę wsypać do miski. Zalać ciepłą wodą i wymieszać do zgęstnienia. Dodać mąkę, jogurt, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajko. Wymieszać dokładnie łyżką.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką wykładać porcje ciasta, jedna łyżka na jeden placek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać na ciepło.

Placuszki z kaszki ryżowej
Placuszki po usmażeniu wyłożone na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
Placuszki z kaszki ryżowej
Placuszki z kaszki w trakcie smażenia na patelni
Placuszki z kaszki ryżowej
Ciasto na placuszki z kaszki wymieszane w misce
Placuszki z kaszki ryżowej
Kaszka ryżowa wymieszana z ciepłą wodą w misce