Sposób przygotowania:
Placuszki jogurtowe z tahini i truskawkami
Do miski przekładamy jogurt wbijamy jajka i miksujemy składniki aż do połączenia się. Dodajemy pastę sezamową, proszek do pieczenia i szklankę mąki miksujemy raz jeszcze. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z gotowego ciasta placuszki po 2-4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia się. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do miski przelewamy śmietaną i ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Na talerzyku kładziemy jeden placuszek na niego wykładamy porcję śmietany, układamy truskawki i czynność powtarzamy raz jeszcze, placuszki możemy posypać jeszcze po wierzchu cukrem pudrem. Serwujemy od razu.
Smacznego.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z gotowego ciasta placuszki po 2-4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia się. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do miski przelewamy śmietaną i ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Na talerzyku kładziemy jeden placuszek na niego wykładamy porcję śmietany, układamy truskawki i czynność powtarzamy raz jeszcze, placuszki możemy posypać jeszcze po wierzchu cukrem pudrem. Serwujemy od razu.
Smacznego.
smokii