Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki jogurtowe z tahini i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Uwielbiam weekendowe śniadania, wtedy mam zawsze trochę więcej czasu, żeby przygotować coś specjalnego. Tym razem padło na placuszki jogurtowe z pastą tahini która idealnie pasuje do świeżych truskawek. Polecam.

Placuszki jogurtowe z tahini i truskawkami

Składniki:

Placuszki jogurtowe z tahini i truskawkami

 

  • 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki tahini ( pasty sezamowej )
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki truskawek

Sposób przygotowania:

Placuszki jogurtowe z tahini i truskawkami
Do miski przekładamy jogurt wbijamy jajka i miksujemy składniki aż do połączenia się. Dodajemy pastę sezamową, proszek do pieczenia i szklankę mąki miksujemy raz jeszcze. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc jeśli jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z gotowego ciasta placuszki po 2-4 minuty z każdej strony lub do zarumienienia się. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do miski przelewamy śmietaną i ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Na talerzyku kładziemy jeden placuszek na niego wykładamy porcję śmietany, układamy truskawki i czynność powtarzamy raz jeszcze, placuszki możemy posypać jeszcze po wierzchu cukrem pudrem. Serwujemy od razu.

Smacznego.

Tagi:

jajko jajka