Sposób przygotowania:
Ciasteczka migdałowe z korzenną nutą
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie partiami wsypujemy przyprawę do piernika, przesiane mąki oraz mielone migdały. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy przez 3 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy otworki. Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut. Studzimy.
Marmoladę podgrzewamy. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję marmolady. Rozprowadzamy ją. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek mniejszą foremką robimy otworki. Ciasteczka pieczemy w temp. 175 st. przez 8 minut. Studzimy.
Marmoladę podgrzewamy. Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję marmolady. Rozprowadzamy ją. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
BozenaMatuszczyk
SylaUla
zbysiowa
misia5
Dziękuję :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podobają :)
misia5
Dziękuję :) Uwielbiam robić ciastka :) To świetny sposób na relaks :) Ja ich nawet jeść nie muszę :)