Sposób przygotowania:
Placuszki z kukurydzy z chilli
Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy przekładamy do miseczki. Do kukurydzy dodajemy posiekaną kolendrę (lub pietruszkę ) pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i papryczkę chilli. Mieszamy.
Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.
Smacznego.
Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.
Smacznego.
ciasteczka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
biedroneczki