Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Placuszki z kukurydzy z chilli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Dla wszystkich tych, którzy nie mogą patrzeć chwilowo na mięso, mam pysznych, kolorowy i szybki obiad. Rewelacyjne placuszki z kukurydzy serwowane z kwaśną śmietaną to idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Placuszki z kukurydzy z chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kukurydzy z chilli

 

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 szalotka
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 garść świeżej kolendry lub pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki (w zależności od wielkości jajka)
  • ¼ łyżeczki cuminu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Placuszki z kukurydzy z chilli
Kukurydzę odsączamy na sicie z zalewy przekładamy do miseczki. Do kukurydzy dodajemy posiekaną kolendrę (lub pietruszkę ) pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i papryczkę chilli. Mieszamy.

Do warzyw wbijamy jajko, wsypujemy cumin, odrobinę soli i pieprzu , dodajemy 2 łyżki mąki i starannie wszystko mieszamy.

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy na patelnie porcję ciasta i formujemy w miarę okrągłe placuszki. Smażmy je po 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy same lub z kleksem z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, posypane chilli i kolendrą.

Smacznego.
Placuszki z kukurydzy z chilli
Kukurydze odsączamy na sicie przekładamy do miseczki
Placuszki z kukurydzy z chilli
Kolendrę siekamy, szalotkę kroimy w kostkę, papryczkę chilli w drobną kostkę
Placuszki z kukurydzy z chilli
Kukurydzę łaczymy z ziołami, jajkiem i mąką
Placuszki z kukurydzy z chilli
Z ciasta formujemy placuszki i smażymy je na złoty kolor na patelni