Sposób przygotowania:
Placuszki z kukurydzą Gordona Ramsaya
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Kukurydzę odsączamy, paprykę drobno kroimy, natkę drobno siekamy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy sos. Dymkę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos można przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas cebula przegryzie się z jogurtem i będzie jeszcze lepszy.
Gotowe placuszki podajemy z sosem. Placuszki smakują również odgrzewane.
Proponuję podać je także z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego :)
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta warzywnego, rozpłaszczamy łyżką i smażymy na wolnym ogniu placuszki na rumiano.
W tym czasie przygotowujemy sos. Dymkę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Sos można przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas cebula przegryzie się z jogurtem i będzie jeszcze lepszy.
Gotowe placuszki podajemy z sosem. Placuszki smakują również odgrzewane.
Proponuję podać je także z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego :)
Ewa
skuter5