eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Placuszki z kukurydzy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wyborne placuszki z ziarenek kukurydzy. Zamiast świeżej można również użyć z puszki lub mrożonej.

Placuszki z kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z kukurydzy

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kukurydzy
W niewielkiej misce mieszamy mąkę, żółtka i kukurydzę. Dodajemy sól i pieprz, jeszcze raz mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Następnie przekładamy ją do masy kukurydzianej i delikatnie mieszamy aż wszystko się połączy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i 50 g margaryny. Po rozgrzaniu patelni nakładamy łyżką ciasto i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie odkładamy na papierowy ręczniczek.
Placuszki z kukurydzy
Kukurydzę, mąkę i żółtka mieszam razem.
Placuszki z kukurydzy
Sztywną pianę z białek przekładam do masy kukurydzianej.
Placuszki z kukurydzy
Na rozgrzanej patelni układam ciasto łyżką formując placuszki.
Placuszki z kukurydzy
Smażę z obu stron na złoty kolor i odkładam na ręcznikowy papier.