Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Placuszki z otrębami wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste placuszki z zarodkami pszennymi o otrębami

Placuszki z otrębami wg Elfi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki z otrębami wg Elfi

 

  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki zarodków pszennych
  • 1,5 otrębów owsianych
  • olej

Sposób przygotowania:

Placuszki z otrębami wg Elfi
Oddzielam żółtka od białek i same białka zaczynam miksować ze szczyptą soli. Gdy jest już ubita ładna pianka dodaje powoli i stopniowo wszystkie składniki z wyjątkiem zarodków i otrębów. Dodaję po trochu mąki, po jednym żółtku, po trochu mleka i wody, sodę, cukier ciągle miksując. Dolewam tez łyżkę oleju. Gdy mamy już gładką masę dosypuję otręby i zarodki i mieszam już ręcznie łyżką. ciasto powinno być nie za gęste więc w razie gdy jest zbyt gęste dolewam odrobinę mleka. Na patelnie wylewam odrobinkę oleju i rozsmarowuję go silikonowym pędzelkiem i rozgrzewam. Smażę małe placuszki a obu stron na rumiany kolor. Całość podaję na ciepło z waniliowym serkiem lub twarożkiem
Placuszki z otrębami wg Elfi
białka ubijam na sztywno z odrobiną soli
Placuszki z otrębami wg Elfi
do gotowego ciasta dosypuję zarodki i otręby i mieszam łyżką
Placuszki z otrębami wg Elfi
smażę małe placki na rozgrzanym oleju na brązowy kolor

Tagi:

jajko jajka