kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledź z sosem tatarskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.

Śledź z sosem tatarskim

Składniki:

Śledź z sosem tatarskim

podstawowe

  • 400 g filetów śledziowych a`la matias
  • cebula biała
  • 2-3 kiszone ogórki
  • ok 10 marynowanych grzybów leśnych
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu
  • sól, czarny pieprzem
  • mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Śledź z sosem tatarskim
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać.

Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.