Sposób przygotowania:
Placuszki ze szpinaku i cukinii
Młodą cukinię z miękką skórką umyć, osuszyć i utrzeć na grubej tarce - przełożyć do miski. Szpinak przebrać, opłuklać, osączyć, zmiksować z jajkami, czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem - masę przelać do cukinii. Płatki owsiane zmielić młynkiem do kawy i dodać do masy. Dosypać przyprawy, grysik i skrobię kukurydzianą.
Masę warzywną dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby kasza i mąka spęczniały.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na lekko rumiany kolor. Doskonale smażą się również na blasze np. na grillu.
Dobrze smakują z sosem mięsnym, warzywnym lub z kwaśną śmietaną czy jogurtem greckim.
Masę warzywną dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby kasza i mąka spęczniały.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na lekko rumiany kolor. Doskonale smażą się również na blasze np. na grillu.
Dobrze smakują z sosem mięsnym, warzywnym lub z kwaśną śmietaną czy jogurtem greckim.