Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki ze szpinaku i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne lekkie placuszki z młodego szpinaku i cukinii - idealne jako letni obiad, z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu greckkiego albo sosu czosnkowego.

Placuszki ze szpinaku i cukinii

Składniki:

Placuszki ze szpinaku i cukinii

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ze szpinaku i cukinii
Młodą cukinię z miękką skórką umyć, osuszyć i utrzeć na grubej tarce - przełożyć do miski. Szpinak przebrać, opłuklać, osączyć, zmiksować z jajkami, czosnkiem oraz posiekanym szczypiorkiem - masę przelać do cukinii. Płatki owsiane zmielić młynkiem do kawy i dodać do masy. Dosypać przyprawy, grysik i skrobię kukurydzianą.

Masę warzywną dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aby kasza i mąka spęczniały.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i masło, zmniejszyć płomień i smażyć niewielkie placuszki na lekko rumiany kolor. Doskonale smażą się również na blasze np. na grillu.

Dobrze smakują z sosem mięsnym, warzywnym lub z kwaśną śmietaną czy jogurtem greckim.