cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Placuszki z ricotty z winogronami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne placuszki z ricotty w połączeniu z winogronami i odrobiną mocnej grappy.

Placuszki z ricotty z winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z ricotty z winogronami

 

  • 100 g ricotty
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • ok. 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki grappy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
  • oraz
  • 1 kiść dojrzałych ,czarnych, drobnych winogron
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Placuszki z ricotty z winogronami
-Owoce umyć,osuszyć. -Połowę z nich przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i dodać cukier. -Mieszając gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i utworzy się gęsty sos -Ricottę umieścić w miseczce i wymieszać z cukrem. -Dodać jogurt, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. -Składniki starannie wymieszać dodając mleko w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta. -Do ciasta dodać pozostałą część owoców. -Lekko wymieszać. -Rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki. -Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a po usunięciu nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerzyki. -Polać sosem winogronowym,który można wzmocnić odrobiną grappy.
Placuszki z ricotty z winogronami
W misce połaczyć składniki ciasta i wymieszać.
Placuszki z ricotty z winogronami
Do ciasta dodac połowę owców i delikatnie wymieszać.
Placuszki z ricotty z winogronami
Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki.
Placuszki z ricotty z winogronami
Usmażone placki układać na reczniku papierowym.