Sposób przygotowania:
Placuszki z ricotty z winogronami
-Owoce umyć,osuszyć. -Połowę z nich przełożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i dodać cukier. -Mieszając gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok i utworzy się gęsty sos -Ricottę umieścić w miseczce i wymieszać z cukrem. -Dodać jogurt, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. -Składniki starannie wymieszać dodając mleko w takiej ilości by uzyskać pożądaną konsystencję ciasta. -Do ciasta dodać pozostałą część owoców. -Lekko wymieszać. -Rozgrzać olej i smażyć niewielkie placuszki. -Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a po usunięciu nadmiaru tłuszczu przełożyć na talerzyki. -Polać sosem winogronowym,który można wzmocnić odrobiną grappy.
reanja
edytaha