Sposób przygotowania:
Plecionki z ciasta pierogowego z solą.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę,zrobić dołek i wbić jajo.Wyr-
-obić widelcem,dolać wody zimnej i dalej wyrabiać.Zagnieść w kulę
podsypując mąką pod spód.Rozwałkować na średnio i odrywać
kawałki ciasta,formując średnie wałeczki i po trzy splatać w warkocz,zlepiając w końcach,lub robić obarzanki.Nasmarować je
białkiem i posypać solą gruboziarnistą.Rozgrzać piekarnik do 150-
170 st.C,a blaszkę natrzeć cienką warstwą oleju.Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min.Wyjąć i ostudzić.
-obić widelcem,dolać wody zimnej i dalej wyrabiać.Zagnieść w kulę
podsypując mąką pod spód.Rozwałkować na średnio i odrywać
kawałki ciasta,formując średnie wałeczki i po trzy splatać w warkocz,zlepiając w końcach,lub robić obarzanki.Nasmarować je
białkiem i posypać solą gruboziarnistą.Rozgrzać piekarnik do 150-
170 st.C,a blaszkę natrzeć cienką warstwą oleju.Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min.Wyjąć i ostudzić.