marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Plecionki z ciasta pierogowego z solą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę,zrobić dołek,wbić jajo i wyrobić na gładko.Rozwałkować i tworzyć małe wałki,spleść, natrzeć białkiem.

Plecionki z ciasta pierogowego z solą.

Składniki:

Plecionki z ciasta pierogowego z solą.

 

  • 200 g.mąki,
  • 1 jajko,
  • szklanka wody,
  • białko do posmarowania,
  • sól,
  • łyżka oleju roślinnego na blachę.

Sposób przygotowania:

Plecionki z ciasta pierogowego z solą.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę,zrobić dołek i wbić jajo.Wyr-
-obić widelcem,dolać wody zimnej i dalej wyrabiać.Zagnieść w kulę
podsypując mąką pod spód.Rozwałkować na średnio i odrywać
kawałki ciasta,formując średnie wałeczki i po trzy splatać w warkocz,zlepiając w końcach,lub robić obarzanki.Nasmarować je
białkiem i posypać solą gruboziarnistą.Rozgrzać piekarnik do 150-
170 st.C,a blaszkę natrzeć cienką warstwą oleju.Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min.Wyjąć i ostudzić.

Tagi:

solą jajko jajka