Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pływające jajka z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jajka gotowane w silikonowych foremkach.

Pływające jajka z chrzanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pływające jajka z chrzanem

 

  • 2 duże plastry wędzonej szynki
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 jajka
  • żółty ser - wg uznania
  • przyprawa do kurczaka - wg uznania
  • sól do smaku
  • olej do posmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Pływające jajka z chrzanem
W posmarowanych lekko olejem silikonowych foremkach ułożyć po plasterku szynki. Każdy plasterek posmarować tartym chrzanem. Na szynkę z chrzanem wbić jajka - po jednym do każdej foremki. Jajka oprószyć solą i posypać przyprawą do kurczaka. Na każdym jajku ułożyć po trochu żółtego sera. Do garnka wlać ok. 3-4 cm wody i zagotować ją. W garnku z wrzącą wodą umieścić delikatnie jajka w foremkach, garnek przykryć, jajka gotować ok. 15 minut (do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji żółtka). Ugotowane jajka wyjąć z foremek. Można je podawać z ketchupem.
Pływające jajka z chrzanem
Silikonowe foremki posmarowane olejem z szynką i chrzanem.
Pływające jajka z chrzanem
Jajka wbite do foremek na szynkę z chrzanem.
Pływające jajka z chrzanem
Foremki z jajkami umieszczone w garnku z gotującą się wodą.