Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z warzywami i niespodzianką
Marchew,por i natkę pietruszki drobno kroimy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie albo bulionie wg przepisu na op. Osączamy i lekko przestudzamy. Przekładamy ryż do miski, dodajemy pokrojone warzywa, masło i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy przygotowany ryż. Wierzch wyrównujemy i małym pojemniczkiem(łyżka wazowa mała,literatka) robimy wgłębienia w ryżu(tyle wgłębień ile chcemy wbić jajek). W każde wgłębienie wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia białek.
Ser połączyć ze śmietaną (można trochę zwiększyć ilość) i doprawić do smaku.
Sos wyłożyć na zapiekankę i zapiekać do rozpuszczenia sera ok 10 min..
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy przygotowany ryż. Wierzch wyrównujemy i małym pojemniczkiem(łyżka wazowa mała,literatka) robimy wgłębienia w ryżu(tyle wgłębień ile chcemy wbić jajek). W każde wgłębienie wbijamy jajko i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do ścięcia białek.
Ser połączyć ze śmietaną (można trochę zwiększyć ilość) i doprawić do smaku.
Sos wyłożyć na zapiekankę i zapiekać do rozpuszczenia sera ok 10 min..