edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Po prostu szparagi

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szparagi przygotowałam dla osoby, która ich dotąd nie jadła, więc zależało mi aby ich smaku nie przytłumiły inne składniki

Po prostu szparagi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Po prostu szparagi

 

Sposób przygotowania:

Po prostu szparagi
Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu. Nie posiadam specjalnego garnka do gotowania tego warzywa, więc zagotowałam wodę w rondelku o takiej szerokości, żeby szparagi mogły się w nim swobodnie zmieścić na leżąco. Wrzątek posoliłam, dodałam szczyptę cukru, włożyłam szparagi i gotowałam na wolnym ogniu około 10 minut. Ponieważ główki były zanurzone w wodzie, nie musiałam przykrywać rondelka. Sprawdziłam widelcem, czy są miękkie – powinny pozostać jędrne. W międzyczasie na patelni rozpuściłam masło, a kiedy się zagrzało, wsypałam taką ilość bułki tartej, żeby mogła swobodnie się smażyć. Mieszając doprowadziłam ją do zrumienienia. Szparagi wyłożyłam łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze, polałam zrumienioną bułką tartą, podałam natychmiast.
Po prostu szparagi
Na sklarowanym maśle zrumieniłam tartą bułkę.