ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Podeszwa w piżamie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie, prawie dla 2 osób które lubią delektować sie jedzeniem ;)

Podeszwa w piżamie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podeszwa w piżamie

 

  • 20 dag wieprzowiny (szynki)
  • 50 g makaronu szpinakowego
  • 1 białko jaja do ozdoby
  • sól, pieprz, chilli, tymianek
  • olej
  • balsam octowy

Sposób przygotowania:

Podeszwa w piżamie
Mięso oczyszczamy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na plastry, nie zbyt grube. Wyjdzie 3-4 plastry. Szynkę przyprawiamy na ostro. W tym czasie gdy mięso się marynuje ubijamy białko jaja na sztywno z dodatkiem szczypty (!) soli. Makaron szpinakowy, czyli zielony makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Rozgrzewamy mocno patelnię z olejem i smażymy bardzo krótko z jednej i z drugiej strony. Na tej samej patelni robimy kleksy z białka i lekko je smażymy aby tylko białko się ścięło. Podajemy z zielonym makaronem i polewamy balsamem octowym, a ozdobą jes kleks białka.
Podeszwa w piżamie
Szynkę kroimy na plastry. Nie tak aby były grube tylko raczej cienkie - szybciej sie usmażą 'al dente' ;)
Podeszwa w piżamie
Białko jaja ubijam z dosłownie szczyptą soli
Podeszwa w piżamie
Mieso szybko smażę z jednej i z drugiej strony
Podeszwa w piżamie
Na usmażone mięso kładę ścięty kleks białka z octem balsamicznym

Tagi:

makaron szynka