kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Szynka duszona we włoszczyźnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne.

Szynka duszona we włoszczyźnie

Składniki:

Szynka duszona we włoszczyźnie

podstawowe

Sposób przygotowania:

Szynka duszona we włoszczyźnie
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym.

Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką.