Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Podpłomyki z owocami i masą mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

szybki i mega słodki deser z sezonowymi owocami :)

Podpłomyki z owocami i masą mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podpłomyki z owocami i masą mascarpone

 

  • 1 opakowanie podpłomyków toffi
  • 250 gram serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 15 śliwek
  • 1 szklanka poziomek
  • 1 szklanka jeżyn

Sposób przygotowania:

Podpłomyki z owocami i masą mascarpone
do żółtka dodajemy jedną łyżkę cukru pudru i ubijamy je na puszysty kogiel mogiel. Serek mascarpone miksujemy z pozostałym cukrem pudrem, a następnie dodajemy do niego ubite żółtko i całość mieszamy łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i łaczymy z masą mascarpone - odstawiamy do wychłodzeni. Teżejącą masę serową nakładamy na podpłomyki (1 pełna lyżka na 1 wafelek), a następnie dekorujemy świeżymi owocami. Sliwki pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki i układamy na środku, boki dekorujemy malinami i jeżynami
Podpłomyki z owocami i masą mascarpone
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...,,
Podpłomyki z owocami i masą mascarpone
Do miseczki przekładamy mascarpone, wsypujemy pozostały cukier puder i miksujemy,
Podpłomyki z owocami i masą mascarpone
przekładamy kogiel – mogiel i mieszamy całość łyżką. .
Podpłomyki z owocami i masą mascarpone
Na każdy z podpłomyków kładziemy łyżkę tężejącej masy mascarpone