ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Podudzia kurczaka boczkiem owijane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobry pomysł na podanie podudzi kurczaka jako roladki, wcześniej podgotowane i wystudzone owijane boczkiem są szybko gotowe.

Podudzia kurczaka boczkiem owijane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podudzia kurczaka boczkiem owijane

 

  • podudzia kurczaka bez kości 6 sztuk,
  • woda 1/2 litra + 1 kostka rosołowa,
  • boczek parzony 12 plastrów,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • wykałaczki 6 sztuk,
  • olej rzepakowy 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Podudzia kurczaka boczkiem owijane
Wlać wodę do garnuszka, dodać kostkę rosołową i podudzia kurczaka podgotować z 20 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, następnie wyjąć z wody i je wystudzić, wywar wykorzystać np. do zupy.

Na talerzu układać po 2 plastry boczku parzonego obok siebie, papryki ostrą i słodką wymieszać i posypać papryką, położyć podudzie kurczaka i zawijać ciasno, wykałaczką spiąć.

Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść roladki i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.

Podawać do ziemniaków z surówką lub z pieczywem i sosem np. czosnkowym.
Podudzia kurczaka boczkiem owijane
Boczek parzony lepiej sie sprawdza od boczku wędzonego.
Podudzia kurczaka boczkiem owijane
Najlepiej spiąć roladki po owinięciu wykałaczkami