Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Udka przygotowane według tego przepisu są po prostu rewelacyjne. Cebulka konserwowa nadaje temu daniu bardzo ciekawy smak. Gorąco polecam na np. niedzielny obiad.

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami

Składniki:

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami

 

  • 6 pałek kurczaka
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu)
  • łyżka mąki
  • 25 dag wędzonego boczku
  • słoik marynowanej cebulki
  • 2 cebule
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka estragonu
  • 2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
  • kieliszek białego wina
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami

Pałki duszone z grzybami 1

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Udka nacieramy z każdej strony solą i pieprzem

Grzyby gotujemy w wodzie w której się moczyły przez ok. pól godziny. Udka nacieramy z każdej strony solą i pieprzem.

Pałki duszone z grzybami 2

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Natarte przyprawami udka smażymy na tłuszczu na złoty kolor

Natarte przyprawami udka smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka.

Pałki duszone z grzybami 3

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Boczek kroimy za pomocą noża w drobną kostkę

Boczek kroimy za pomocą noża w drobną kostkę.

Pałki duszone z grzybami 4

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pałki duszone z grzybami 5

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Boczek razem z cebulą smażymy do czasu aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni

Boczek razem z cebulą smażymy do czasu aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni.

Pałki duszone z grzybami 6

Pałki z kurczaka duszone z boczkiem i grzybami
Dodajemy grzyby, jeszcze chwilę przesmażamy

Dodajemy grzyby, jeszcze chwilę przesmażamy. Dokładamy do mięsa.

Pałki duszone z grzybami 7

Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Dodajemy zioła, cebulkę i mąkę wymieszaną z winem. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.