Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche kokosowe rożki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne ciasteczka o kokosowym smaku. Idealne do popołudniowej kawy. U mnie znalazły się na świątecznym stole. Polecam.

Kruche kokosowe rożki z czekoladą

Składniki:

Kruche kokosowe rożki z czekoladą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do oprószenia stolnicy
  • 10 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Kruche kokosowe rożki z czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około pół godziny.

2. Formowanie ciasteczek: Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie rożki, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie maczamy w niej ciasteczka z jednej strony i i do połowy, odkładamy do zastygnięcia.

5. Podanie: Zastygnięte ciasteczka są gotowe do podanie. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.