peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna wariacja na temat sałatki caprese

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą

 

  • Na dwie porcje:
  • 1 kula mozzarelli (125g)

 

  • 1/2 gotowego ciasta francuskiego

 

  • 4 małe pomidorki

 

 

  • 6 plasterków kiełbaski chorizo

 

Sposób przygotowania:

Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą
Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy na plasterkach kiełbaski i na to układamy całe pomidorki - po dwa na każdy kawałek ciasta. Ciasto wolne od nadzienia lekko nacinamy - możecie to zrobić tylko na środkowej części aby uniknąć wycieku sera ;-) Ciasto składamy na pół (naciętą częścią przykrywamy połowę z nadzieniem) i zaklejamy brzegi. Posypujemy szczyptą soli prowansalskiej. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (do zarumienienia).
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą - lubisz caprese, spróbuj
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą - lubisz caprese, spróbuj
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą- lubisz caprese, spróbuj